نحوه ايجاد و استفاده از Clipping ماسك در فتوشاپ

ماسك در فتوشاپ, ماسك لايه‌ها

مبحث ماسك لايه‌ها در فتوشاپ يكي از مباحث جذاب و بسيار كاربردي در زمينه طراحي حرفه‌اي است و فردي كه با ابزارهاي فتوشاپ آشنايي كامل يافته، بتدريج نياز به استفاده از اين فرامين را احساس مي‌كند و متوجه خواهد شد طراحي حرفه‌اي بدون استفاده از ماسك‌ها بسيار سخت و دشوار است. ماسك‌ها را در فتوشاپ مي‌توان در سه گروه ماسك سريع، ماسك لايه و Clipping ماسك بررسي كرد. از مزاياي استفاده از ماسك‌ها در فتوشاپ مي‌توان به سرعت در انجام امور، به دست آوردن اشكال دلخواه از تصوير مورد نظر بدون تخريب آن و ويرايش و تغيير تصوير در هر زمان دلخواه اشاره كرد. در اين شماره قصد داريم درباره Clipping ماسك صحبت كنيم و با يك پروژه عملي، عملكرد آن را روي تصاوير نشان دهيم.

حتما تا به حال تصاويري را ديده‌ايد كه داخل يك شكل خاص يا متن ديده مي‌شود و شايد به اين نكته فكر كرده‌ايد چگونه اين عمل انجام مي‌گيرد؟ آيا عكس در اين نواحي برش داده مي‌شود يا ترفند ديگري باعث به وجود آمدن اين نوع تصاوير مي‌گردد؟

اينجاست كه بايد سراغ Clipping ماسك و استفاده از آن در ايجاد اين نوع تصاوير باشيم. در اين فرمان در واقع ما با پنجره‌اي به شكل لايه ماسك خود به تصوير نگاه مي‌كنيم. اين پنجره به هر شكلي باشد تصوير ما نيز به همان شكل ديده مي‌شود. چنانچه اين پنجره به شكل يك متن باشد، تصوير نيز از داخل آن به شكل همان متن ديده مي‌شود و اگر به اشكال ديگر باشد، تصوير نيز حالت همان اشكال را به خود خواهد گرفت.

ماسك در فتوشاپ, ماسك لايه‌ها

براي ايجاد Clipping ماسك بايد دو لايه در اختيار داشته باشيم؛ يكي تصوير اصلي و ديگري لايه‌اي كه به عنوان ماسك استفاده شده و تصوير اصلي از داخل آن ديده مي‌شود. ترتيب قرارگيري اين لايه‌ها نيز مهم بوده و هميشه لايه ماسك در پانل لايه‌ها در زير لايه تصوير اصلي قرار مي‌گيرد.

در طراحي‌هاي حرفه‌اي مانند پوستر و بنر استفاده از Clipping ماسك بسيار ضروري بوده و كار طراح را بسيار راحت مي‌كند. براي شروع كار ابتدا يك تصوير در محيط فتوشاپ باز مي‌كنيم. قصد داريم در اين تصوير كه شكل يك قاب عكس است، تصوير دلخواه خود را نمايش دهيم.

براي اين كار به صورت زير عمل مي‌كنيم:

ماسك در فتوشاپ, ماسك لايه‌ها


1. ابتدا محدوده مورد نظر از تصوير خود را با يكي از ابزارهاي انتخاب گزينش مي‌كنيم. در اين تصوير با توجه به شكل محدوده مي‌توانيم از ابزار چوب جادو (به علت يكدست بودن رنگ محدوده مورد نظر) يا ابزار کمان چند ضلعي (به علت شكل خاص محدوده) استفاده كنيم.

2. با كليك روي آيكون ايجاد لايه جديد در پانل لايه‌ها يا فشار همزمان دكمه‌هاي Alt+Shift+Ctrl+N يك لايه جديد خالي روي لايه تصوير مورد نظر خود ايجاد مي‌كنيم.

3. حال با زدن دكمه‌هاي Alt+Delete يا Ctrl+Delete از صفحه كليد محدوده انتخاب شده را روي يك لايه جديد با رنگ زمينه يا پس زمينه پر مي‌كنيم. (رنگ اعمال شده هيچ تاثيري در نحوه عملكرد ماسك مورد نظر نخواهد داشت)

4. با زدن دكمه‌هاي Ctrl+D از صفحه كليد يا با انتخاب فرمان Deselect از منوي Select محدوده انتخاب شده را از حالت انتخاب خارج مي‌كنيم.

5. در اين مرحله تصوير دلخواه خود را با استفاده از فرمان Place در منوي File روي پروژه خود منتقل مي‌كنيم.
همان‌گونه كه قبلا گفته شد بايد لايه ماسك در زير لايه تصوير اصلي قرار گيرد؛ به همين علت با درگ لايه ماسك به سمت پايين، لايه تصوير اصلي آن را در زير لايه تصوير قرار مي‌دهيم. در اين مرحله ترتيب قرارگيري لايه‌ها از بالا به پايين به ترتيب تصوير مورد نظر، ماسك ايجاد شده و لايه پس‌زمينه خواهد بود.

ماسك در فتوشاپ, ماسك لايه‌ها

6 . پس از انتقال لايه ماسك زير لايه تصوير اصلي در پانل لايه‌ها كافي است كرسر ماوس را به محل مرز بين دو لايه برده و با فشار دكمه Alt از صفحه كليد و عوض شدن شكل كرسر ماوس به يك فلش رو به پايين، روي مرز مشترك دو لايه كليك كنيم.

7. در صورتي كه عمليات را بدرستي انجام داده باشيد بايد روي لايه تصوير مورد نظر در پانل لايه‌ها علامت فلشي به سمت پايين ظاهر و بخش‌هاي اضافي لايه تصوير ناپديد شود.

8. حال كافي است با انتخاب ابزار جابه‌جايي و فعال‌كردن لايه تصوير مورد نظر با جابه‌جايي آن، آن را در محل مناسب از ماسك ايجاد شده قرار دهيم. حتي مي‌توان در اين مرحله با فراخواني فرمان Ctrl+T تغيير ابعاد دلخواهي را روي تصوير خود انجام دهيم.

ماسك در فتوشاپ, ماسك لايه‌ها

در صورتي كه بخواهيم تصوير مورد نظر داخل يك نوشته نمايش داده شود كافي است پس از اجراي يك پروژه جديد (File\New) نوشته دلخواه خود را با يك فونت تو پر نوشته و باز كردن تصوير مورد نظر در داخل پروژه جاري به كمك فرمان (File\Place) آن را روي لايه متن قرار داده سپس با انتقال ماوس بين لايه متن و لايه تصوير و فشار دكمه Alt از صفحه كليد لايه متن را ماسك لايه تصوير كنيم. دقت كنيد براي اعمال حالت Clipping ماسك، به‌جاي كليك بين مرز دو لايه مي‌توانيم با انتخاب لايه بالايي، آن را از مسير Layer\Create Clapping Mask فراخواني كرده يا دكمه‌هاي Alt+Ctrl+G را از صفحه كليد فشار دهيم. براي انصراف از اعمال Clipping ماسك نيز مي‌توانيم پس از انتخاب لايه بالايي، از مسير گفته شده گزينه Release Clapping Mask را انتخاب كرده يا دوباره دكمه‌هاي Alt+Ctrl+G را از صفحه كليد فشار دهيم.

توجه كنيد در صورتي كه تصوير اصلي لايه Background باشد به صورت پيش‌فرض يك علامت قفل در كنار نام آن در پانل لايه‌ها ديده خواهد شد و اجازه انتقال لايه ماسك را به زير آن را نخواهد داد؛ بنابراين بايد ابتدا با دوبار كليك روي آن و تائيد پنجره باز شده آن لايه را از حالت Background خارج كرده و سپس محل لايه ماسك را به زير آن انتقال مي‌دهيم.

 

لوگو اسپانسر