تنظیمات پیشرفته ابزار های انتخاب

به جرات مي‌توان گفت که «انتخاب» در فتوشاپ يکي از مهم‌ترين بخش‌هاي پروسه يادگيري اين نرم‌افزار قدرتمند است و هر چه يک طراح در اين بخش از فتوشاپ ماهرتر باشد، خروجي کار وي قوي‌تر و حرفه‌اي‌تر خواهد بود. اين هفته در نظر داريم به صورت تخصصي‌تر آنها را بررسي کرده و با تنظيمات پيشرفته آنها آشنا شويم.

 

 
1- نوار تنظيمات مجموعه مارکي

قسمت اول اين نوار ابزار که در همه ابزارهاي انتخاب مشابه است شامل حالت انتخاب جديد، اضافه‌کردن به انتخاب، کم‌کردن از انتخاب و برگزيدن اشتراک 2 انتخاب استفاده مي‌شود، ولي بهتر است به جاي استفاده از اين حالت‌ها از کليدهاي ميانبرشان يعني Shift براي اضافه‌کردن به انتخاب، Alt براي کم‌کردن از انتخاب و Alt+ Shift براي انتخاب اشتراک 2 انتخاب همراه با ابزار انتخاب استفاده کنيم.

 

دومين بخش نيز که در همه ابزارهاي انتخاب موجود است، براي اضافه کردن Feather به کناره‌هاي انتخاب به منظور نرم‌کردن کناره‌ها استفاده مي‌شود، اما چون با تعريف عدد در اين قسمت، مقدار واردشده به صورت پيشفرض باقي مي‌ماند و ممکن است در مواردي باعث دردسر شود، بهتر است در صورت نياز به اعمال Feather از طريق راست کليک يا کليد ميانبر(Shift+F6) اقدام کنيم.

 

سومين بخش، گزينه Anti-Alias است که با فعال‌کردن آن، گوشه‌هاي مورد نظر به صورت خودکار کمي‌ هموارتر به نظر خواهد رسيد، که البته در اين مجموعه اين گزينه فقط در ابزار مارکي بيضوي فعال خواهد بود.

 

گزينه بعدي Style نام دارد که در 3 حالت Fixed Ratio ، Normal و Fixed Size قابل انتخاب است. در حالت نرمال ـ به صورت پيشفرض نيز انتخاب شده است ـ مي‌توانيم پس از انتخاب مارکي با کليک و درگ ماوس، انتخاب دلخواه خود را ترسيم کنيم. در صورتي که انتخاب ما گزينه Fixed Ratio باشد، مي‌توانيم نسبتي براي طول و عرض ابزار در نظر بگيريم تا مارکي مورد نظر ما هنگام درگ با آن نسبت تعريف شده، ترسيم شود. چنانچه گزينه سوم انتخاب شود مي‌توانيم طول و عرض دلخواهي را به عنوان اندازه‌هاي مارکي خود در قسمت Width و Heightتايپ کنيم تا مارکي با آن ابعاد ترسيم شود.

 

آخرين گزينه از نوار تنظيمات مجموعه مارکي که با همه ابزارهاي انتخاب مشترک است، در ابزار Refine Edge قرار دارد ـ در شماره 341 کليک به صورت کامل درباره آن صحبت کرديم ـ که به کمک آن مي‌توانيم تصوير را از زمينه خودش جدا کنيم. اين ابزار به صورت هوشمند عمل کرده و با شناسايي بافت‌هاي کناري، تصوير را از زمينه آن جدا مي‌کند. اين فرمان بخصوص براي جدا کردن تصاويري که کناره‌هاي مشخصي ندارد مثل مو، ابر يا آتش بسيار موثر و قابل استفاده است.

 

2- نوار تنظيمات مجموعه لاسو

در مجموعه لاسو، ابزارهاي معمولي و چند ضلعي در نوار تنظيمات ساده وجود دارد، اما لاسوي مغناطيسي 4 گزينه جديد دارد که به آن اشاره مي‌کنيم. اين ابزار همان‌گونه که قبلا گفته شد براي شناسايي خودکار لبه‌هاي تصوير با توجه به تفاوت پيکسل‌هاي محدوده مورد نظر و انتخاب آنها کاربرد دارد. در پروسه شناسايي خودکار لبه‌هاي انتخاب، 3 عامل موثر خواهد بود؛ يکي محدوده جستجو براي پيکسل‌هاي مشابه به‌عنوان لبه انتخاب است که از طريق گزينه Width تنظيم مي‌شود.

 

به اين صورت که با افزايش اين مقدار، محدوده بزرگ‌تري براي يافتن پيکسل‌هاي مشابه مورد توجه قرار مي‌گيرد. براي مشاهده دقيق اين مقدار، هنگامي‌که ابزار لاسوي مغناطيسي انتخاب شده است دکمه Caps Lock صفحه کليد را فشار دهيد. در اين حالت شکل ابزار عوض شده و خواهيد توانست اندازه مورد نظر را به شکل دايره ببينيد و در صورت نياز تغيير دهيد.گزينه Contrast براي تنظيم مقدار کنتراست لبه‌هاي انتخاب استفاده مي‌شود که معمولا اعداد بزرگ‌تر، انتخاب دقيق‌تري را به همراه خواهد داشت. با استفاده از ابزار لاسوي مغناطيسي همراه با حرکت ماوس، مربع‌هاي کوچکي به نام نقاط عطف روي مسير انتخاب ظاهر مي‌شود که مسير ثابت شده و جابه‌جا نخواهد شد. از گزينه Frequency براي تنظيم فواصل اين نقاط عطف استفاده مي‌شود که عدد بزرگ‌تر فواصل نزديک و انتخاب دقيق‌تر و عدد کوچک‌تر فواصل دورتري را به‌وجود خواهد آورد. آخرين بخش از نوار تنظيمات اين ابزار در صورتي مفيد خواهد بود که از قلم نوري يا تبلت استفاده کنيم. با فعال کردن اين گزينه، محدوده جستجو به صورت خودکار با مقدار فشار وارد شده روي تبلت يا صفحه قلم نوري تنظيم شده و بزرگ يا کوچک‌تر مي‌شود.

 

 



 

آخرين مجموعه از ابزارهاي انتخاب يعني مجموعه چوب جادو نيز علاوه بر گزينه‌هاي عمومي‌نوار تنظيمات ابزارهاي انتخاب، تنظيماتي مختص خود دارد.

 

3- نوار تنظيمات چوب جادو

نوار تنظيمات ابزار چوب جادو، که انتخاب را بر مبناي تشابه رنگي محدوده کليک شده انجام مي‌دهد، شامل گزينه Tolerance براي تنظيم محدوده رنگ‌هاي مشابه رنگ کليک شده در محدوده عددي 0ـ 255 است که در حالت معمولي مقدار 30-40 مطلوب به نظر مي‌رسد، اما مي‌توان براي افزايش محدوده رنگ‌هاي مشابه، عددي بزرگ‌تر و براي کاهش محدوده رنگ‌هاي مشابه، عددي کوچک‌تر نيز در نظر گرفت. گزينه Contiguous اين ابزار نيز يکي از گزينه‌هاي پر کاربرد به شمار مي‌رود که با فعال کردن آن، عمل جستجوي رنگ‌هاي مشابه فقط در محدوده متصل به قسمت کليک شده انجام‌گرفته و ساير رنگ‌هاي مشابه در بخش‌هاي ديگر تصوير انتخاب نمي‌شود و در صورتي که تيک آن را برداريم، عمل جستجوي رنگ‌هاي مشابه در کل تصوير انجام گرفته و فقط به محدوده کليک شده محدود نمي‌شود.

 

در صورتي که پروژه ما داراي لايه‌بندي باشد، هنگام استفاده از ابزار چوب جادو عمل جستجوي رنگ مشابه فقط روي لايه فعال انجام خواهد گرفت. در صورتي که گزينه Sample All Layers را در نوار تنظيمات اين ابزار فعال کنيم عمل جستجو در کل لايه‌هاي پروژه انجام مي‌شود و رنگ‌هاي مشابه انتخاب خواهد شد.

 

4- نوار تنظيمات ابزار انتخاب سريع

آخرين گزينه از ابزارهاي انتخاب Quick Selection است که با عملکردي شبيه قلم مو مي‌تواند رنگ‌هاي مشابه قسمت‌هاي مورد نظر از تصوير را همراه با حرکت ماوس انتخاب کند. در نوار تنظيمات اين ابزار، حالت اضافه کردن به انتخاب قبلي به صورت پيشفرض فعال بوده و با هر بار استفاده از ابزار محدوده جديد به محدوده قبلي اضافه مي‌شود ، که البته مي‌توانيم آن را به حالت دلخواه عوض کنيم. همان‌گونه که گفته شد عملکرد اين ابزار مشابه قلم مو بوده و مي‌توانيم براي آن اندازه، سختي و فاصله پرش در حرکت قلم را مشخص کنيم که تمامي‌ اين تنظيمات با کليک روي مثلث کوچک موجود در کنار دايره سياهرنگ امکان‌‌پذير خواهد بود. در صورتي که رايانه شما از لحاظ سخت‌افزاري قدرتمند باشد، مي‌توانيد با فعال‌کردن گزينه Auto-Enhance‌ در نوار تنظيمات اين ابزار، انتخاب نرم‌تر و دقيق‌تري را داشته باشيد؛ هر چند مشاهده نتيجه نسبت به حالت معمولي اندکي بيشتر طول خواهد کشيد.
 

لوگو اسپانسر