10 روش برای ترکیب بندی بهتر عکس | چگونگی کارکرد قوانین در عکس

  واقعاً نیازی نیست که همه قوانین را بخاطر داشته باشید و سعی بکنید موقع گرفتن هر عکسی آنها را  بکار بگیرید. در عوض سعی کنید به نوبت به هرکدام زمان کمی اختصاص دهید و به تمرین بپردازید و بعد از مدتی آنها جزئی از وجودتان خواهند شد. به زودی یاد خواهید گرفت که در هر موقعیتی از قانون ترکیب بندی خاص خود که بیشترین تاثیر را در عکس ها ایجاد می کند استفاده نمایید.

ترکیب بندی کار پیچیده ای نیست. تعداد زیادی قوانین ترکیب بندی مثل قانون نقاط طلایی یا رعایت نسبت طلایی و ... وجود دارد که اگر به طور دایم خود را ملزم به رعایت قوانین قرار دادی بکنید نتیجه کار همیشه برجسته نخواهد شد. باید یاد بگیرید که چگونه قوانین را بشکنید و بیان خود را داشته باشید.

در جهان واقعی شما با بی نهایت سوژه و صحنه سرکار دارید. به این مساله توجه داشته باشید که همیشه یک قانون که برای گرفتن عکسی کاربرد دارد ممکن است برای گرفتن عکس بعدی مناسب نباشد.

نکته کلیدی اینجاست که تصمیم شما در به کارگیری قوانین ترکیب بندی بر مشاهده عکستان بوسیله بینندگان اثرگذار خواهد بود. کادر بندی عکس و همینطور انتخاب فاصله کانونی یا انتخاب زاویه دید شما به سوژه روی نتیجه کار تاثیر گذار خواهد بود.

دانستن قواعد فنی عکاسی (شناخت و بکارگیری ابزار و ادوات عکاسی) مثل دانستن قوانین ترکیب بندی در عکاسی بسیار مهم است. شما برای گرفتن عکسهای برجسته و خوب نیاز به دانش بصری دارید. در زیر ما 10 قانون مهم و کلیدی در ترکیب بندی عکس را گرد آورده ایم:
قانون 1: صحنه عکس را تا حد امکان ساده در نظر بگیرید.



زمانی که با چشمانتان به صحنه ای نگاه می کنید مغز شما عناصر گیرا و برجسته صحنه را سریعاً درک می کند اما دوربین این قابلیت را ندارد. هرچیزی که در زاویه دید دوربین قرار گیرد ضبط می شود، نتیجه ممکن است یک صحنه شلوغ و بی نظم بدون نقطه ی گیرا ( عنصر جذاب تصویر ) باشد.

چیزی که شما نیاز دارید :

. انتخاب موضوع برای عکاسی

. انتخاب مناسب فاصله کانونی لنز

. و انتخاب زاویه دید دوربین برای گرفتن عکس

همیشه نمی توانید عناصر اضافی را از کادر دوربین حذف نمایید بنابراین سعی کنید آنها را در پس زمینه قرار دهید و یا آنها را جزئی از داستان عکستان بکنید.

می توانید از عناصر سیلوئت ( اشیایی که در شرایط ضد نور قرار می گیرند)، بافت ها و نقوش، برای گرفتن عکسهای ساده استفاده نمایید.

چگونگی کارکرد قانون در عکس


قانون 2: قاب عکس را پر کنید



وقتی که از یک صحنه بزرگ عکس می گیرید ممکن است که برای قرار دادن سوژه اصلی در قاب عکس دچار مشکل شوید. به چه مقدار بزرگنمایی نیاز دارید؟ در حقیقت قرار دادن فضای خالی زیادی در قاب عکس یکی از اشتباهات رایج ترکیب بندی می باشد. قرار دادن فضای خالی زیادی در کادر موجب می شود که سوژه شما کوچکتر از اندازه ای باشد که باید باشد و همینطور موجب سردرگمی ببینده برای دیدن سوژه اصلی عکس خواهد شد.

برای اجتناب از چنین اشتباهی باید سعی نمایید با بزرگنمایی، سوژه تان تا حد امکان قاب را پر نماید یا اینکه به سوژه اصلی نزدیکتر شوید. استفاده از بزرگنمایی موجب تخت شدن پرسپکتیو عکس خواهد شد و امکان حذف یا اضافه کردن عناصر پسزمینه را در اختیار عکاس قرار خواهد داد. اما حرکت فیزیکی برای نزدیکتر شدن به سوژه کنترل بسیار بیشتری بر روی المان های عکس را در اختیارتان قرار خواهد داد.

چگونگی کارکرد قانون در عکس


قانون 3: نسبت تصویر، قطع افقی یا عمودی قاب عکس



به کرات ما برای گرفتن عکس هایمان از کادر افقی برای ثبت عکس استفاده می کنیم. سعی کنید از کادر عمودی به جای کادر افقی استفاده نمایید و مرتباً موقعیت خود را عوض نمایید و یا با تنظیم لنز زوم یک شیوه جدید عکاسی را تجربه کنید. اغلب اوقات شما می توانید قطع افقی یا عمودی عکس هایتان را با برش دادن در نرم افزارهای ویرایش عکس تصحیح نمایید.

در نهایت فراتر از تصادف خواهد بود اگر همه سوژه ها در زندگی واقعی دقیقا نسبت تصویرشان با سنسور دوربین مان مطابق باشند. نسبت 16 به 9  برای عکس های عریض مناسب می باشد و یا نسبت مربعی دوربین های قطع متوسط را برای برش دادن عکس هایتان می توانید استفاده کنید.

چگونگی کارکرد قانون در عکس


قانون 4: از قرار دادن سوژه در وسط کادر خودداری نمایید



زمانی که تازه شروع به یاد گرفتن عکاسی می کنید تمایل دارید هر چیزی را در وسط کادر قرار دهید. نتیجه عکسی ایستا و خسته کننده به نظر خواهد رسید. یکی از راههایی که می توان بر این حالت غلبه کرد استفاده از قانون نقاط طلایی است. تصویر کادر را به سه قسمت مساوی، در جهت افقی و عمودی تقسیم کنید و سعی کنید سوژه اصلی تان را در یکی از نقاط طلایی فرضی قرار دهید .

زاویه دوربین تان را عوض کنید تا سوژه تان خارج از مرکز قرار گیرد و توجه داشته باشید تا سوژه تان را با عناصر دیگر پس زمینه مثل رنگ یا نور به تعادل برسانید. هیچ قانون سریع و قاطعی برای تعادل بصری وجود ندارد شما سریعاً یاد می گیرید تا به حس درونی تان اعتماد کنید و نتیجه این اعتماد زمان درست ثبت عکسهایتان خواهد بود.

چگونگی کارکرد قانون در عکس


قانون 5: خطوط جهت دهنده



یک عکس با ترکیب بندی ضعیف بیننده تصویر را دچار سردرگمی می کند و موجب می شود نگاه بیننده بدون هدف، بدون اینکه نقطه مهم تصویر ( نقطه گیرای) تصویر را پیدا نماید سرتاسر عکس را دور بزند. از خطوط جهت دهنده برای کنترل حرکت چشم بیننده در عکس استفاده نمایید.

خطوط همگرا به حس پرسپکتیو و داشتن عمق سه بعدی عکس کمک می کنند و نگاه بیننده را به درون تصویر می کشانند. خطوط منحنی می توانند نگاه شما را سرتاسر عکس بکشانند و سرانجام نگاهتان را روی سوژه اصلی متمرکز نمایند.

خطوط به اشکال گوناگون در اطراف ما وجود دارند. مانند دیوارها، نرده ها، جاده ها، ساختمان ها و خطوط تلفن و ...

همچنین خطوط فرضی که از جهت نگاه سوژه ای که در خارج از مرکز کادر قرار دارد تمثیلی از خط به نظر می رسد.

چگونگی کارکرد قانون در عکس


قانون 6: استفاده از خطوط قطری



خطوط افقی در عکس احساس سکون و آرامش می کنند در حالی که خطوط عمودی احساس پایداری و ایستایی در عکس ایجاد می کنند. برای تاثیر گذاری بیشتر ، حرکت و عدم قطعیت از خطوط قطری در عکسهایتان استفاده نمایید.

برای ایجاد کردن خطوط قطری در عکس می توانید موقعیت عکاسیتان را عوض نمایید و یا با استفاده از لنزهای واید این اثر را بیشتر نمایید. لنزهای واید پرسپکتیو را افزایش می دهند در نتیجه خطوط قطری را تشدید می کنند. با لنزهای های واید و چرخش دوربین به بالا یا پایین فضای بازتری را در عکس می توانید داشته باشید.

با چرخش دوربین می توان خطوط قطری ساختگی ایجاد کرد که به تکنیک Dutch Tilt  معروف می باشد.

دوربینتان را در زمان گرفتن عکس بچرخانید. این روش می تواند در گرفتن عکس های قطری موثر باشد اما دقت داشته باشید که استفاده از این تکنیک برای همه عکسها مناسب نیست.

چگونگی کارکرد قانون در عکس


قانون 7: در نظر گرفتن فضای حرکت



اگرچه عکس ها خود ساکن هستند آنها می توانند حس شدید حرکت را القا کنند. وقتی به عکسها نگاه می کنیم تمایل داریم اتفاقاتی که در آنها رخ می دهند یا حتی جلوتر از آن را ببینیم. وقتی که فضای حرکت کافی برای سوژه در نظر گرفته نشده باشد بیننده حس ناخوشایندی از عدم تعادل را خواهد داشت.

در نظر گرفتن فضای حرکتی تنها برای سوژه های دارای حرکت کاربرد ندارد برای مثال زمانی که شما به یک عکس پرتره نگاه می کنید تمایل دارید که نگاه شخص موجود در عکس را دنبال نمایید. از این قاعده –در نظر گرفتن فضای حرکت - می توانید در عکس گرفتن از هر سوژه ای استفاده نمایید.

برای سوژه های متحرک و ثابت حتماً باید نسبت فضای حرکتی در جلوی عکس بیشتر از فضای پشت در نظر گرفته شود.

چگونگی کارکرد قانون در عکس


قانون 8: پس زمینه ها



فقط به سوژه تان توجه نکنید- به اتفاقاتی که در پسزمینه رخ می دهند نیر دقت کنید.  قانون اول: درنظر گرفتن صحنه ساده عکس و قانون دوم پر کردن قاب عکس  که با قانون 8 ما مرتبط هستند. شما به طور کامل نمی توانید پس زمینه را از عکستان حذف نمایید اما می توانید کنترل بیشتری بر روی آن داشته باشید.

اغلب اوقات با تغییر موقعیت خودتان می توانید یک پسزمینه شلوغ و بی نظم را با یک پسزمینه مناسب که تکمیل کننده سوژه تان می باشد عوض نمایید. یا با استفاده از دیافراگم بازتر و یک لنزم زوم با فاصله کانونی بلندتر پسزمینه را محو نمایید.

انتخاب و کنترل پسزمینه عکس کاملاً به داستانی که عکس شما بیان خواهد کرد مرتبط می باشد با انتخاب پسزمینه مناسب آن را جزئی از عکستان نمایید. در عکس بالا عکاس پسزمینه را به طور عمد حذف نموده است.

چگونگی کارکرد قانون در عکس


قانون 9: از رنگ ها به طور خلاقانه استفاده نمایید



رنگ های اصلی روشن چشمها را به خود جذب می کنند. مخصوصاٌ زمانی که آنها در کنار رنگ مکمل خودشان قرار بگیرند. راه های دیگری هم برای استفاده خلاقانه از کنتراست رنگی در عکس وجود دارد- زمانی که یک تیکه رنگی روشن در مقابل یک پسزمینه خاکستری قرار گیرد. برای مثال شما برای گرفتن عکسهای جذاب و گیرا به کنتراست های رنگی شدید نیاز ندارید.

پوشیده بودن صحنه با یک تم رنگی در جذابیت عکس موثر است. موضوع هایی که داری سایه های رنگی محدود اما هماهنگ هستند برای عکسبرداری عالی هستند مانند منظره ای که به طور یکنواخت در معرض نور قرار گرفته است.

نکته کلیدی این است که شما در هنگام عکاسی و کادربندی از سوژه تان، رنگ هایی که در کادر یا خارج از کادر قرار می گیرند تسلط کامل داشته باشید.

چگونگی کارکرد قانون در عکس


قانون 10: قوانین را بشکنید



ترکیب بندی در عکس یه کمی شبیه زبان بصری است – می توانید از کادربندی برای انتقال پیام ویژه استفاده نمایید. اگرچه گاها ما استفاده از قوانین وضع شده را برای ترکیب بندی بهتر پیشنهاد می کنیم اما می توانیم همین کار را با شکستن قوانین قراردادی ترکیب بندی نیز انجام دهیم.

شکستن قوانین ترکیب بندی به طور تصادفی شاید قابل ملاحظه به نظر نرسد. اما زمانی که شما درک و فهم درستی از قوانین ترکیب بندی داشته باشید و سپس آنها را بشکنید بسیار جذابتر خواهد بود. بهتر است که در یک زمان فقط یکی از قوانین ترکیب بندی را رعایت نکنید درست مانند جان پاول که در عکس بالا این کار را انجام داده است.

بخاطر داشته باشید هر قانونی که ما پیشنهاد می کنیم در جایی نادیده گرفتن این قانون موجب گرفتن عکسی خارق العاده خواهد شد.

 
 

لوگو اسپانسر