عمق رنگ در فتوشاپ

 تا به حال به چراغ های Led که در سطح شهر هستند توجه کرده اید. اگر به دقت به این چراغ ها نگاه کنید مشاهده می کنید که در واقع هر کدام از این چراغ ها از سه لاکپ با رنگ های قرمز، سبز و آبی تشکیل شده اند و رنگ چراغ حاصل ترکیب نور این سه لامپ با شدت های متفاوت است. یک پیکسل دقیقا شبیه به همین چراغ های رنگی است. که از سه زیر پیکسل(Sub-Pixel) با رنگ قرمز (Red)، سبز (Green) و آبی (Blue) تشکیل شده که همان مد رنگ RGB است تمام رنگ های دیجیتالی ( رنگ هایی که منبع آنها تک نور رنگی است) از همین سه رنگ تهیه می شوند. و با ترکیب این سه رنگ می توان سایر رنگ ها را تولید کرد. اساس کار تمام صفخات نمایشی مانند مانیتور، تلوزیون و … به همین روال است.
عمق رنگ یا عمق بیت رنگ چیست؟

به تعداد رنگ هایی که یک سیستم نمایشی تولید می کند یا به تعداد رنگ های موجود در یک عکس عمق رنگ می گویند و به تعداد بیت هایی که برای تولید این مقدار رنگ در هر پیکسل نیاز هست را عمق بیت رنگ یا عمق پیکسل می گویند. به عنوان مثال عمق رنگ اکثر نمایشگر های امروزی ۱۶ میلیون رنگ و عمق بیت اونها ۲۴ هست اما این اعداد از کجا می آیند.
گفتیم که هر پیکسل از سه زیر پیکسل تولید شده پس اگر برای هر زیر پیکسل ۸ بیت (۱ بایت) در نظر بگیریم جمعاً ۲۴ بیت برای یک پیکسل داریم. می دانیم که هر بیت نیز دو حالت دارد یا خاموش یا روشن.

1

پس عدد ۲ به توان تعداد بیت ها برابر است با تعداد رنگ های تولیدی توسط پیکسل ها . مثلا تعداد رنگ تولیدی توسط سیستم ۲۴ بیتی میشه ۱۶,۷۷۷,۲۱۶ . یعنی عدد ۲ به توان ۲۴ حالا چرا عدد ۲ به توان ۲۴٫ وقتی می خواهند تعداد حالت های مختلف ممکن یه سیستم چند بیتی رو حساب کنن عدد ۲ رو به توان اون تعداد بیت می رسونن . چرا ؟ شما فرض کنید ۲ تا بیت مختلف داریم که هر کدومشون می تونن ۰ یا ۱ باشند . پس میشه ۰۰ ، ۱۰ ، ۰۱ ، ۱۱ . میشه ۴ تا حالت مختلف ، یعنی ۲ به توان ۲ ! حالا اگه ۳ تا بیت مختلف باشه ، تعداد حالاتی که این بیت ها می تونن کنار هم قرار بگیرن میشه ۸ تا یعنی ۲ به توان ۳ . میشه ۰۰۰ ، ۰۰۱ ، ۰۱۰ ، ۰۱۱ و همینجور تا آخر که میشه ۱۱۱ با همین روش می رسیم به ۲۴ حالت برای یک پیکسل.

 

تصویر با عمق یک بیت

 

تصویر با عمق دو بیت

 

تصویر با عمق چهار بیت

 

تصویر با عمق هشت بیت

 
تصویر با رنگ های واقعی

با این تفاسیر در فتوشاپ از چه عمق رنگی استفاده کنیم؟ حالت پیش فرض فتوشاپ ۸ بیت است چرا که بیشتر افکت های این برنامه در این عمق رنگ کار می کنند. همچنین تصاویر با کانال رنگ ۱۶ یا ۳۲ بیت حجم به مراتب بیشتری اشغال می کنند. در ضمن تصاویر با فرمت JPEG که فرمت عکس بیشتر دوربین های عکاسی هم هست تنها کانال رنگ ۸ بیت را پشتیبانی می کند. پس نیازی به استفاده از کانال های رنگی ۱۶ یا ۳۲ نیست. اما به طور کلی اگر قصد دارید روی یک تصویر روتوش ها سنگین اعمال کنید بهتر است برای جلوگیری از به هم ریختگی رنگ ها از کانال رنگ ۱۶ بیت استفاده کنید.
پیکسل ها چه شکلی هستند؟

 
شاید شما هم مثل من فکر کنید که پیکسل ها قطعات ریز مربعی شکلی هستند که در کنار هم یک نماشگر رو می سازند. خوب زیاد هم اشتباه فکر نکردید اما پیکسل ها بسته به فرمت تصویر متفاوت است. در تصاویر ثابت مانند عکس، شکل پیکسل ها مربعی است یعنی ارتفاع و عرض پیکسل با هم برابر است اما در تصاویر متحرک ویدیویی نسبت عرض به ارتفاع، بسته به فرمت تصویر آن متفاوت است. برای مثال در فرمت ویدیوی DV NTSC این نسبت ۰٫۹۱ است اما در فرمت HD 1080 این نسبت به ۱٫۵ می رسد. این نکته وقتی به درد می خورد که قصد دارید یک تصویر را برای یک تیزر طراحی کنید. بنابراین باید بدانید فرمت تیزر شما چیست و بر اساس آن فرمت فایل طراحی خود را بهینه کنید.
در برنامه فتوشاپ هنگام ایجاد سند جدید در قسمت Advanced منویی با عنوان Pixel Aspect Ratio می توانید نسبت ابعاد پیکسل های تصویر را تعیین کنید. اگر هم طرحی در دست دارید و نمی دانید چه نسبت ابعادی دارید در منوی Wiev و در قسمت Pixel Aspect Ratio می توانید تنظیمات خود را تغییر دهید.
 

لوگو اسپانسر